Dit is VESTINGstadje Grave

Winkelen en bourgondisch genieten in een historisch decor

Als je door Grave loopt en je kijkt om je heen voel je overal de historie. Van de kinderkopjes tot de mooiste oude gevels, het ademt sfeer uit. Wat opvalt zijn de gesprekken die je hoort. Dagelijks krijgen wij in onze winkels, die allemaal in een prachtig historisch pand zitten, te horen: “Wat een mooi pand en wat is Grave toch mooi!”. Ook wandelend door de Graafse straatjes hoor je links en rechts mensen zeggen: “Ik had Grave nog niet echt ontdekt maar wat is het hier leuk!”

De centrale ligging in de nabijheid van Nijmegen, Uden en Den Bosch maakt dat Grave makkelijk bereikbaar is. Onze plek aan de Zuiderwaterlinie maakt dat toeristen het Stadje aan de Maas steeds vaker weten te vinden. Ook via het water doen wij de naam Stadje aan de Maas eer aan, Grave heeft een aantrekkelijke haven voor pleziervaartuigen en een aanlegsteiger beiden op loopafstand van het centrum.

Winkelen in Grave

Het centrum van Grave is compact maar veelzijdig. Het vormt een makkelijk te belopen carré. Kenmerkend zijn de unieke kleine winkeltjes in prachtige authentieke pandjes. Ambachten, leuke unieke modeboetiekjes, winkels in gezondheidsproducten en persoonlijke verzorging, het maakt dat de Graafse binnenstad compleet is en voor iedereen wat te bieden heeft. Met name het aanbod van interieur- en geschenkenwinkels maakt rondneuzen extra leuk.

Er heerst een fijne sfeer en in elke winkel vind je de echte hartverwarmende Brabantse gezelligheid. De aanwezigheid van slechts enkele grote winkelformules vullen het winkelaanbod perfect aan maar voeren zeker niet de boventoon.

Wij zijn er trots op dat onze binnenstad niet of nauwelijks te maken heeft met leegstand zodat er een levendig en bruisend centrum is ontstaan. Voor actuele openingstijden kijk op de site bij de desbetreffende winkel of op onze social media voor speciale dagen.

Winkelen in Grave, beeld van de Rogstraat. Ons fijne stadje aan de maas

Natjes en droogjes

Wie houdt er niet van lekker borrelen in een cafeetje of op een terras? Heerlijk genieten van een hapje of uitgebreid uiteten, de horeca maakt ons Stadje aan de Maas extra aantrekkelijk. Van de Frans tot frietjes, van T-bone tot Turks, Oekraïens, Thais of Grieks, van sjiek tot de ongedwongen sfeer van eetcafe’s, het aanbod is onverwacht groot.

Op de markt en aan de Maas bij de Loswal vind je diverse terrassen. Ook als je door de Graafse straatjes heen wandelt kun je op verschillende plekken lekker zitten. Dat kan binnen of buiten of op een mooi overdekt terras. Zo kun je lekker lunchen tijdens het winkelen of je dagje Grave afsluiten met een heerlijk diner. Zelfs een heerlijk ontbijt behoort tot de mogelijkheden in ons fijne stadje.

De geschiedenis van Grave

Grave werd maar liefst zeven keer veroverd; o.a. door de Spanjaarden en de Fransen. Geen vestingstad is zó vaak veroverd en belegerd geweest. Bewonderenswaardig dat er nog zoveel moois van deze vestingstad overgebleven is.

Bezoek het Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum wat samen met het Toeristisch Informatiepunt is gevestigd in het voormalige stadshuis van Grave (Hoofdwagt 2). Het is een prachtig minimuseum. Aan de hand van interactieve en informatieve elementen kun je er alles ontdekken over de regio Grave-Ravenstein en de Zuiderwaterlinie beter leren kennen.

Al in 1309 was er een poort naar het gebied De Ham. De Hampoort die we nu kennen, staat er echter pas sinds 1688. Willem III had jaren daarvoor Grave veroverd op de Fransen. Dat ging met grof geschut. Daarom moesten er nieuwe vestingwerken komen, waaronder de huidige Hampoort in Grave. Nu vind je er het Stadsmuseum Grave. Onder de poort door loopt nog een tunnel van tientallen meters.

bezienswaardigheden in de st elisabeth kerk

Bezienswaardigheden

Het hart van Grave ademt historie en is omringt door twee belangrijke poorten. De Hampoort, een overblijfsel van de vestingwerken, uit 1681 en de Maaspoort, een herbouwde poort aan de Maaskade. Bezoek het oude stadhuis aan de Markt, uit 1615, gerestaureerd naar de situatie van 1730 óf daar tegenover de Sint-Elisabethkerk, een grote laatgotische kruisbasiliek met daarvoor een replica van een strafpaard. Op steenworp afstand vindt je de 15e-eeuwse Protestantse kerk.

Op de markt staat een natuurstenen pomp uit 1798, in Lodewijk XVI-stijl. Hierbij drie zogenaamde visstenen, waarop in vroeger jaren de vis werd schoongemaakt. Aan de rand van het stadhart vind je Het Arsenaal, overblijfsel van de vestingwerken, uit de 17e eeuw. Wandel je wat verder het stadje uit, bekijk dan ook zeker Mariakapel ‘Hertogin van Brabant’ uit 1947 of de Kazematten van de Peel-Raamstelling nabij het Gemaal van Sasse (1929), in de monding van de Graafse Raam, dit is het eerste elektrische gemaal in de regio.

Evenementen

Zo’n klein stadje met tal van evenementen, dat maakt ons stiekem best groot. Het eerste weekend van April kan je 2 dagen genieten van het Historisch Spektakel. De Graafse Pinksterfeesten bestaan uit een meerdaags programma. Er is een kermis, een warenmarkt en een unieke dagvullende sportieve zeskamp. Het laatste weekend van juni vindt het Hippisch Festijn Grave plaats, met stands die de entourage vormen van een sportieve strijd in springen en dressuur. Zo’n week later, op de 1e zondag van juli galmen de liederen door het stadje tijdens Smartlappenfestival wat al sinds 1999 georganiseerd wordt. Met meer dan 30 koren is het een fantastische happening. Het eerste weekend van september staat de kermis in Grave. Dit valt samen met het gezellige Bierfestival en de wielerronde. Een week daarna besteden we aandacht aan de Open Monumentendagen: Deze vinden plaats op de tweede zaterdag en zondag van september. Het laatste weekend van November is het tijd voor de Graafse Wintersfeer met de Winterfair en tijdens de Kerstperiode vindt de Lichtjesavond plaats waar o.a. koren de binnenstadbezoekers vermaken, Charles Dickens zou er jaloers van worden. De stad is met duizenden lichtjes en kaarsjes versierd.

bereikbaarheid van grave

Bereikbaarheid via weg of water

Grave ligt aan de Maas, op de grens van Noord-Brabant en Gelderland. Via de weg is Grave makkelijk bereikbaar vanuit A73 afslag 4 Cuijk en Grave en vanuit de Knooppunt Paalgraven A50/A59 richting Grave.

Het centraal gelegen busstation maakt reizen per bus aantrekkelijk van en naar Nijmegen, Uden en Oss (lijn 99 van Arriva.)

Wandel- en fietsroutes en de ANWB-knooppuntenroute brengen vele toeristen naar de historisch binnenstad. Tot slot weet de pleziervaart Grave makkelijk te vinden via de Maas.

 

Er is een gezellige haven en een aanlegsteiger voor dagtochtjes. Deze zijn beiden op loopafstand van het Centrum.

Overnachten

Zo’n klein stadje met tal van evenementen, dat maakt ons stiekem best groot. Het Als je eenmaal in Grave bent wil je nooit meer weg. Wij hebben ons hart verpand aan ons stadje.

In de omgeving van Grave is een mooi aanbod van B&B’s, hotels en campings in elke prijsklasse. Zo kun je meerdere dagen genieten van alles wat Grave te bieden heeft.

Bezoek de omliggende dorpen ook eens. De Maasheggen is absoluut het bezoeken waard! Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Niet voor niets heeft de Maasheggen daarom sinds de zomer van 2018 de UNESCO mens en biosfeerstatus.

camping bruinsbergen in Grave
de omgeving van het klooster

Gemeente Land van Cuijk

Wie de moeite neemt om het Land van Cuijk te ontdekken, staat versteld van de veelzijdigheid. Het Land van Cuijk bestaat uit 33 kernen waar veel te zien en te ontdekken is. Waar in Nederland vind je zoveel toeristische parels op zo weinig vierkante kilometers als in het Land van Cuijk?

In het Land van Cuijk vind je de sporen van vele eeuwen van vaderlandse geschiedenis terug. Van de Romeinen, de Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Van dapper weerstand bieden aan vijandelijke legers tot uniek religieus erfgoed.

Het monumentale en zeer gevarieerde landschap van het Land van Cuijk leent zich bovendien voor uitdagende wandel- en fietstochten. Ook voor de watersporter is het land van Cuijk een absolute aanrader. Bereikbaar per boot via de Maas en per auto via de A73.

De Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water.

Het interessante bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie is gevestigd in het Historische Raadhuis op de Markt.

de zuidwaterlinie van de stadswal